PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUH. STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

DUYURULAR

İpard Kdv İadesi

 

İpard Kdv İadesi 

 

  2014-2020 Dönemi Hibe Destek Programı’na yönelik ilk hibe çağrısına 18.12.2015 tarihi itibariyle çıktı !!

 

     

 

 Bilindiği gibi, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği çerçevesinde Avrupa Birliği’nin 2007-2013 bütçe dönemine ilişkin mali yardımlar için 11.07.2008 tarihinde Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında imzalanan“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Avrupa Toplulukları Komisyonu Arasında Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) ile Temin Edilen Yardımın Uygulanması Çerçevesinde Türkiye Cumhuriyetine Sağlanan Avrupa Topluluğu Mali Yardımlarıyla İlgili İşbirliği Kuralları Hakkında Çerçeve Anlaşma”nın (IPA Çerçeve Anlaşması), 03.12.2008 tarih ve 5824 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunmuş, 19.12.2008 tarih ve 2008/14450 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı  ekinde yayımlanmış ve 21.01.2009 tarih ve 2009/14614 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 24.12.2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

IPA Çerçeve Anlaşması’nın 26. maddesinde yer alan vergi istisnalarına ilişkin hükümlerin uygulama usul ve esaslarını, aynı maddenin 3. fıkrasının verdiği yetki kapsamında belirlemek amacıyla Maliye Bakanlığı tarafından 08.05.2009 tarih ve 27222 Sayılı Resmi Gazete’de Türkiye - Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Çerçeve Anlaşması Genel Tebliği (Sıra No:1) yayımlanmıştır.

 

Söz konusu Tebliğe göre,            istisna iki durumda uygulanacaktır. Anlaşma ile; AT Yüklenicileri tarafından yapılan tüm ithalatın, gümrük veya ithalat vergileri, harçları, KDV ve Özel Tüketim Vergisi veya herhangi bir diğer benzeri vergi, gümrük veya ithalat vergisi veya harca tabi olmaksızın Türkiye'ye girmesine izin verileceği hüküm altına alınmıştır. Ancak, muafiyet AT Yüklenicisinin sadece AT sözleşmesi kapsamında ithal ettiği mal ve hizmetlere uygulanacaktır. Anlaşma ile hüküm altına alınan, katma değer vergisi ile ilgili diğer bir husus; AT yüklenicilerinin ve AT Yüklenicilerine mal veya hizmet temin eden tedarikçilerin, AT Sözleşmesi kapsamında temin ettikleri her hangi bir hizmet veya mal için katma değer vergisinden muaf tutulacağıdır.

 

                Anlaşma hükümleri uyarınca muafiyet tanınan AT yüklenicileri istenen evraklarla birlikte Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na müracaat ederek sertifika verilmesini talep edeceklerdir. Başvuru yapan AT Yüklenicilerine, taleplerinin uygun bulunması halinde Maliye Bakanlığınca özelge verilecek, AT Yüklenicileri bu özelge ile birlikte bağlı bulundukları vergi dairesine başvurarak, Katma Değer Vergisi istisna Sertifikasınıalabileceklerdir. Mükellefiyet kaydı yönünden vergi türü itibariyle herhangi bir belirleme ve kısıtlama yapılmadığından, mükelleflerin talep etmesi halinde, hangi vergi türünden (hatta potansiyel vergi mükellefi olmaları da dahil) mükellef olursa olsun sertifika ilgili vergi dairesince, Bakanlık özelgesi doğrultusunda verilecektir. Mükellefiyet kaydı bulunmayan AT Yüklenicileri gerekli belgelerle doğrudan Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına başvurarak sertifikalarını alabileceklerdir.

 

AT yüklenicileri, öncelikle tedarikçiler ile sözleşme yapacaklar ve bu sözleşmede, sözleşmeye konu mal, hizmet ve işlerin yüklenicinin taraf olduğu AT sözleşmesi kapsamında olduğunun yararlanıcı tarafından onaylanması halinde bu mal teslimi, hizmet ifası ve işlere KDV uygulanmayacağını belirteceklerdir. Tedarikçi ancak; yararlanıcı tarafından onaylanmış yüklenici ile yaptığı sözleşmenin, yüklenicide yer alan sertifikanın kendisine ibraz edilmesi halinde, söz konusu sözleşme ve sertifikanın bir örneğini almak ve düzenlediği fatura ve benzeri vesikalarda söz konusu sözleşmeye ve Çerçeve Anlaşmaya atıf yapmak suretiyle KDV hesaplamayacaktır.

 

                İstisna ve iade uygulaması iki şekilde uygulanacaktır. Birincisi KDV yönünden mükellefiyet kaydı olan AT yüklenicilerine uygulanacak istisna ve iade uygulaması, ikincisi ise KDV yönünden mükellefiyet kaydı olmayan AT yüklenicilerine uygulanacak istisna ve iade uygulamasıdır.

 

KDV yönünden mükellefiyet kaydı olmayan AT yüklenicileri, Çerçeve Anlaşma kapsamında olup, bu Anlaşmaya göre imzalanan ve sonuçlanan ya da halen devam etmekte olan AT sözleşmeleri kapsamında tedarik ettikleri mal, hizmet veya işler nedeniyle ödedikleri ve sözleşme makamından tahsil edemedikleri katma değer vergilerinin iadesini alabilmek için öncelikle Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan özelge alacaklardır. 

 

 

 

AB ya da Türkiye-AB ortak finansmanı ile yürütülen projeler, faaliyetler ve eylemlerle ilgili olarak imzalanan sözleşmenin; Çerçeve Anlaşma kapsamında olan bir AT sözleşmesi olduğunu ve bu sözleşme kapsamında tedarik edilen mal, hizmet ve işlerin katma değer vergisinden muaf olduğunu teyiden, yükleniciler sözleşmenin süresi bitmiş olsun olmasın, Genel Tebliğ’de belirtilen belgelerle Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına müracaat edeceklerdir. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına müracaat eden yüklenicilere, yapmış oldukları sözleşmenin, Çerçeve Anlaşma kapsamına giren bir sözleşme olup olmadığı, Çerçeve Anlaşma kapsamına giren bir sözleşme olması halinde, bu sözleşme kapsamında tedarik edilen ve katma değer vergisinden muaf olan mal, hizmet veya işler nedeniyle ödenenve sözleşme makamından tahsil edilemeyen katma değer vergisinin iadesine ilişkin bir özelge verilecektir.  

 

 

  

 

 Tespit edilen ilgili vergi dairesince, belirtilen belgelerle birlikte müracaat eden AT yüklenicisine, öncelikle hiçbir vergi türünden mükellefiyet kaydı bulunmaması halinde potansiyel bir vergi kimlik numarası verilecektir. Eğer KDV dışında başka bir vergi türünden mükellefiyet kaydı varsa, buna ilişkin vergi kimlik numarasından iade dilekçesi kabul edilecektir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Bir İPARD hibe kullanıcısına mal teslim eden ve hizmet sunan veya iş yapan herhangi bir tedarikçi firma, bu Anlaşmada öngörüldüğü şekilde KDV ‘den muaf olarak teslim ettiği mallar veya sunduğu hizmetler ile ilgili olarak ödediği KDV’yi , diğer işlemler için tahsil ettiği KDV’ den indirme hakkına sahip olacaktır. Eğer İPARD hibe kullanıcısı veya tedarikçi bu belgelerle birlikte vergi dairesine yazılı talepte bulunması halinde Vergi Dairesinden doğrudan İpard ile ilgili KDV iadesi alabilecektir” hükmüne yer verilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergi dairesi iade talebini, nakden veya mahsuben iade talep edilip edilmediğine bakmaksızın gerekli incelemeler yapıldıktan azami 10 gün içerisinde yerine getirecektir.

 İade işlemleri sırasında 84 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nin “Özel Esaslar” bölümündeki düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla, yukarıda istenilen belgeler dışında herhangi bir belge istenilmeyecektir.